Hale Mirowskie
Każda więc gospodyni powinna zaopatrzyć swoją śpiżarnię na wypadek wojny tak, aby zapasów wystarczyło na dwa tygodnie. Przeciętna ilość artykułów żywnościowych potrzebna rodzinie złożonej z 5-ciu osób przedstawia się następująco w zestawieniu wydanym przez Polski Komitet Żywnościowy: mąka – 30 kg, groch, fasola – 5 kg, kasza – 10 kg, ziemniaki – 30 kg, kapusta kiszona – 10 kg, cukier 3 kg, marmelada – 1 kg, słonina – 2 kg, boczek lub żeberka wędzone – 1 kg, kawa zbożowa – 0,5 kg, pomidory w butelkach – 1 kg, jarzyny świeże – 10 kg, sól – 1 kg. „Gazeta Polska” nr 231, sierpień 1939, wolna licencja.
Kolejki przed sklepami spożywczymi stały się w drugiej połowie sierpnia stałym elementem warszawskiego krajobrazu.
Fotografia
Stoiska w hali targowej - widok ogólny z góry. Zdjęcie wykonane przed 1939 rokiem.Narodowe Archiwum Cyfrowe, wolna licencja (CC-BY - Uznanie autorstwa 3.0 Polska)