Mobilizacja środkow żywności

Pobierz PDF

Opis

Trudności aprowizacyjne spowodowały wydanie surowych nakazów w zakresie aprowizacji wojska i ludności cywilnej Warszawy.
Oddziały wojskowe prowiantowane są przez władze wojskowe. Wojskowym nie wolno korzystać z jakiegokolwiek dożywiania przez organizacje społeczne lub osoby prywatne. Wszyscy oficerowie i szeregowi bez przydziału lub pozostający poza swymi oddziałami winni być kierowani do trzech stacyj zbornych na Warszawę (z czego 1 na Pradze).
Policja Państwowa i Straż Obywatelska mają polecenie dopilnowania, aby chleba przeznaczonego dla ludności cywilnej w żadnym wypadku nie nabywały osoby w mundurach wojskowych. Również w sklepach spożywczych pierwszeństwo w nabywaniu towarów ma ludność cywilna.
Miejskie Zakłady Aprowizacyjne przeprowadzają skuteczną mobilizację środków żywności, w szczególności mąki, cukru i tłuszczu.
Liczba czynnych dotychczas 48 punktów sprzedaży chleba została powiększona do 119 punktów, wypiek zaś zostanie podwojony.
Uruchomiona na Koszykach rzeźnia dla uboju koni zaopatruje ludność w zdrowe i smaczne mięso końskie. Czynione są starania do uruchomienia jeszcze 2 punktów uboju koni dla Śródmieścia i w dzielnicy północnej.
W zakresie sprzedaży nabiału uruchomiono 13 punktów detalicznej sprzedaży masła, jajek, sera, łącznie ze sprzedażą chleba i innych artykułów żywności.

Licencja / źródło

Kurjer Poranny 1939 nr 260 (22 września), POLONA, wolna licencja (CC-BY - Uznanie autorstwa 3.0 Polska)

Plik podchodzi z e-kartki z dnia 22.09.1939